Företag

Privat

Grundkunskap om belysning är viktig för elektriker.

– Utfasningen av lysrör gör tyvärr att det dyker upp tillfälliga aktörer på marknaden. För oss är det viktigt att både leverera bra produkter och göra ett bra jobb, vi vill ju behålla kunden i många år framöver.

Peter Avertoft, operativ chef och en av delägarna på ELTT i Ljungby är bestämd när han berättar om sitt företag.
– Vi var tidigt ute, så redan för ett par år sedan började vi utfasningen till LED hos en del av våra kunder.

Halvering av armaturer

Peter visar runt på ett par olika projekt hos kunder i Ljungby. Först ut är lagerlokalerna hos logistikfirman Hårds Transport där nya armaturer kommer att installeras i maj 2024. Bytet innebär en halvering av antal armaturer, från 242 T5 armaturer till 121 LED-armaturer IP23 som kombineras med en rörelsesensor. Ett byte där man räknar med en energibesparing på minst 60%, troligen mer.
– När vi går igenom ett sådant här projekt tar vi fram både ljusplanering och energikalkyl som visar ljusnivåer, energibesparing och payoff-tiden. I det här fallet räknar vi med en pay-off tid på 3,8 år , säger Peter. Det kommer dessutom bli bättre arbetsljus för de som jobbar här.

Färre armaturer = mer ljus

– Moderna LED-armaturer är energisnåla samtidigt som de faktiskt ger både mer och bättre ljus. När vi tar fram energiberäkningar för en lokal ser vi en tydlig trend; kostnaderna blir mycket lägre och ljuset mycket bättre, berättar Daniel Sandström, säljare på Elkedjan. Han fortsätter:
– Många gånger har man vant sig vid ett sämre ljus efterhand som de gamla lysrören försämrats. Det är inte ovanligt att vi mäter upp LUX-värden som är långt under den rekommenderade nivån för olika typer av arbetsplatser. Skillnaden när den nya belysningen kommer på plats blir enorm.

Från lysrör till LED, och det syns!

Hos SP Maskiner sitter det LED-belysning med tänd/släck-funktion i en del av lokalerna sedan ett par år tillbaka.
– Här har vi räknat på att fortsätta byta ut belysningen i övriga lokaler, säger Peter Avertoft.

Skillnaden mellan den gamla och nya belysningen är märkbar när man jämför de olika rummen i verksamheten. Den är också mätbar – från ca 200-250 LUX med den gamla lysrörsbelysningen till 300-400 LUX med ny LED.

– Företagen behöver se utfasningen från lysrör till LED som en möjlighet, säger Daniel Sandström. Det är inte bara ett sätt att spara pengar och energi, du får troligen också ett bättre ljus som skapar bättre arbetsmiljö för de anställda!

Riktig LED blir hållbart

– Vi måste ut och presentera ”riktig LED” till våra kunder. Det är många lycksökare ute på marknaden och det kan tyvärr bli både kortsiktigt och dyrt för kunden i slutändan, säger Arto Lassila, vd och delägare på ELTT.

– Installerar vi en belysning hos ett företag, så har vi ju valt ut en bra och hållbar armatur som klarar att lysa i många, många år. Sedan finns vi kvar när de behöver komplettera eller kanske ska bygga om eller bygga till. Därför är också viktigt att våra killar och tjejer har en grundkunskap om belysning så de vet vad de monterar och kan förklara mer för slutkunden. Bra för oss och ännu bättre för kunden!

Läs mer här om belysningen på SP Maskiner i Ljungby.

Peter Avertoft, ELTT, och Daniel Sandström från Elkedjan är eniga – företagen sparar både energi och får oftast bättre arbetsljus när man gör uppgradering från lysrör till LED.